3 tarafını çevreleyen denizlerinin yanı sıra gölleri, akarsuları, nehirleri ve şelaleleriyle de suyun doğadaki yolculuğuna rehberlik eden Türkiye, kano yapılacak yerler açısından muazzam bir zenginliğe sahip. Durgun sularında sakinlik ve huzur arayanları hırçın dalgaların birbiriyle yarıştığı sularında ise adrenalin tutkunlarını buluşturuyor. Kanoya yeni başlayanlar ile tam bir kano tutkunu olarak yeni rotaların izinden gitmek isteyenler için kano yapılabilecek yerler ve alternatif rotaları araştırdık.
İçindekiler
Türkiye’de kano yapılacak yerler amatör kanocular için uygun mu?
Türkiye’de kano yapılacak yerler, kano sporunun hem sakinleştirici hem de adrenalin yüklü yönünü farklı rotalarda yaşatıyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki nehirler, göller ve akarsuların ev sahipliği yaptığı kano yapılabilecek yerler, yüzülerek gidilemeyen, teknelerin bile ulaşılamadığı eşsiz güzellikleri keşfetme olanağı sunuyor. Kano yapılabilecek yerler serin sularda kürek çekmeniz için size tur olanakları da sunuyor. Eğer siz de kanoya merak saldıysanız rehberler eşliğinde yapılan bu turlara katılarak deneyim elde edebilirsiniz. Çeşitli kano kulüpleri tarafından düzenlenen etkinliklerde yer alarak bu işe gönül verenlerin deneyimlerini öğrenebilir, adım adım ilerleyerek uzmanlaşabilirsiniz.
Kano sporu Türkiye’de nerelerde yapılır?
Kano sporuyla yeni tanışanlar “Kano sporu nerelerde yapılır?” sorusunun yanıtını arıyor. Türkiye doğal güzellikleri, durgun suları ile kano severler için çok sayıda alternatif sunuyor. Marmara’dan Ege’ye, Karadeniz’den Akdeniz’in sıcak sularına uzanan alternatif kano rotalarıyla keşif dolu bir kano yolculuğu sizi bekliyor. Doğuya doğru ilerlediğimizde sarp kayalıkların arasından uzanan parkurlar da kano tutkunlarına selam duruyor. Antalya, Muğla, Rize, Trabzon, Sakarya, Kocaeli, İstanbul, Erzincan, Erzurum, Van gibi iller Türkiye’de kano yapılacak yerler açısından hayli zengin. Kayseri Zamantı Irmağı, Artvin Çoruh Nehri ve Rize Fırtına Deresi yaz aylarında kano yapılabilecek yerler arasında.
İstanbul’da kano yapılacak yerler
İstanbul’da kano yapılacak yerler deyince elbette ilk rotamız Asya ve Avrupa’nın buluşma noktası İstanbul Boğazı. Boğazın serin sularının kuytu köşelerinde kano turları düzenleniyor. En çok bilineni Göksu nehrinden başlayıp Anadoluhisarı’ndan Bebek’e uzanan kano turu. Bu bölgede sabahın erken saatlerinde başlayan kano yolculuğu sakinlik arayanlar için birebir. İstanbul sınırlarındaki kano yapılacak yerler arasında boğazın dışında Keçilik Koyu, Darlık Barajı, Ömerli Barajı, Esenceli, Durusu, Riva, Poyrazköy, Tuzla gibi bölgeler öne çıkıyor.
Kano turu fiyatları
Kano turu fiyatları, kano yapılacak yerler arasında değişiklik gösteriyor. Rehberlik hizmetinin de verildiği kano turu fiyatları sezonluk belirleniyor. Sezonda düzenlenen turlar ortalama 125 TL’den başlıyor. Yazın tatil beldelerinin bulunduğu lokasyonlardaki turlarda ücretsiz ikramlar da yapılıyor. İstanbul Boğazı’nın serin sularında kürek çekmek isterseniz rehber eşliğindeki turların saati 300 TL.
Türkiye’de kano yapılacak yerler listesi
Durusu
İstanbul’da kano yapılacak yerler arayışı içindeyseniz sizi şehre 40 km uzaklıktaki Kemerburgaz sınırlarında yer alan Durusu ile tanıştıralım. Burası İstanbul’un yanı başında adeta cennetten bir köşe. Eski dönemlerde Karadeniz’in bir koyuyken zamanla göle dönüşen Durusu’nun kıyıları serbest kano gezileri yapmaya oldukça uygun. Gölde Kızılderili kanolarını andıran 2 kişilik kanolarda tur hizmeti veriliyor. Fındıkdere, Deli Yunus Deresi ve çok sayıda kaynak suyuyla beslenen Durusu Gölü’nün suları el değmemiş güzelliklerle çevrili. Gölün bulunduğu coğrafyada özellikle göç döneminde çeşitli kuş türlerini görebilmek mümkün.
Bafa Gölü
Muğla ve Aydın sınırlarında zeytin ağaçları arasındaki Bafa Gölü’nün kıyıları kano yapmaya oldukça uygun. Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olma unvanı taşıyan Bafa Gölü’nün kıyısında irili ufaklı kayalıkların ve adacıkların çevresini kuşatan 5 kilometre uzunluğunda kano parkuru bulunuyor. Göl üzerindeki minik adalar ise eşsiz bir doğa manzarasının eşlik ettiği kilise ve manastır kalıntılarına ev sahipliği yapıyor. Gölün suyunun durgun olması ve rüzgarın en zorlu hava koşullarında bile oldukça hafif şiddette esmesi nedeniyle parkur kano seçerler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Gölün Herakleia’nın antik liman kalıntılarına ev sahipliği yapması onu daha da cazip hale getiriyor. Zengin kuş ve bitki çeşitliliğini tarihi öğelerle birleştiren gölün etrafındaki kamp alanları da kano severler için büyük avantaj. Tüm bu özellikler bir araya geldiğinde göl, “Kano nerelerde yapılır?” sorusunun karşılığını veriyor.
Kekova
Türkiye’nin ilk sualtı milli parkı ünvanını elinde bulunduran Kekova, kano severleri Akdeniz’in şirin sahil kasabası Kaş’ta buluşturuyor. Likya uygarlığından kalıntıların bulunduğu milli parkı üzerinde uzanan 60 km’lik kano parkuru ile Türkiye’de kano yapılabilecek yerler arasında açık ara liderliği elinde bulunduruyor. Üçağız koyundan başlayan parkur, Karaloz koyu, Tersane koyu, Sıçak burnu ve Kekova adasını dolaştıktan sonra Simena kıyılarını geçerek başladığı yere dönüyor. Kano severleri asırlar öncesine uzanan bir tarih yolculuğuna çıkaran rotanın tamamlanması 5 saati buluyor.
Kemaliye Vadisi
Erzincan’ın Kemaliye ilçesi doğa ve kano tutkunlarının da uğrak yerlerinden biri. Kemaliye Vadisi, Türkiye’de kano yapılacak yerler arasında birkaç adım öne çıkıyor. Fırat Nehri’nin kollarından biri olan Karasu’nun elleriyle şekillendirdiği Kemaliye Vadisi, kano için oldukça elverişli. Zengin bitki ve hayvan florasıyla doğa tutkunlarını cezbeden vadide 10 km uzunluğunda kano parkuru bulunuyor. Vadinin içine hapsettiği nehrin sularında yer yer beliren akıntılar kano turunu yorucu olmaktan uzaklaştırıyor. Geçit vermeyen kayalıklarla çevrili Karanlık Kanyonu, parkurun en heyecan verici kısmını oluşturuyor.
Türkiye’de kano yapılacak alternatif rotalar
- Sapanca Gölü (Adapazarı)
- Eşen Çayı (Muğla-Antalya)
- Ölüdeniz, Köprüçay, Demre Çayı (Antalya)
- Göksu Nehri (Mersin)
- Çoruh Nehri (Artvin)
- Dalyan (Muğla)
- Salda Gölü (Burdur)
- Karine Lagünü (Aydın)