Kış kampı kulağa soğuk ve zorlu gelse de hayatın stresini üstünüzden atmanın en iyi yollarından biri olabilir. Doğada yürüyüş yapmak, tırmanışla adrenalini açığa çıkarmak da kışın çadır kampı dışında keyif alabileceğiniz diğer öğeler… Ancak tüm bunların dışında elbette kış kamplarının kendine has zorlukları var. Tabii hayati kuralları öğrenip kurallarına uyarsanız zorluklar sadece keyfe dönüşecektir.

Yazın çeşitli püf noktalarıyla tolere edilebilecek doğa faaliyetleri, kışın oldukça ciddi bilgi birikimi ve deneyim gerektiren ekstrem doğa olaylarına dönüşebilir. O nedenle kış kampı çadırla da olsa karavanla da olsa tüyosuz yola çıkmamakta fayda var.

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler neler?

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler neler?

1- Nereye gittiğinizi bilen birileri mutlaka olsun

Kışın kamp yapmak için hazırlıklarınızı yaparken bir yandan da gitmeden önce öncelikle nerede konuşlanacağınızı, yürüyüş rotanızı ve gidip döneceğiniz tarihi şehirdeki bir arkadaşınızla muhakkak paylaşın. Gitmeden önce kamp alanı yakınlarındaki jandarmayı da mutlaka bilgilendirin.

2- Gideceğiniz yerle ilgili güncel hava durumu bilgileri alın

Gitmeden önce güvenilir kaynaklardan bölgenin hava durumuyla ilgili detaylı bilgi alın.

3- Bölgedeki rotaları dikkatle inceleyin

Kış kampı yapacağınız bölgenin çevresindeki rotaları iyice inceleyin hatta hakim olun. Daha önce sıcak mevsimlerde gidip keşfettiğiniz yerleri tercih ederseniz çok daha iyi tabii…

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

4- Harita, pusula, GPS gibi donanımları asla ihmal etmeyin

Yanınızda olması gerekenlerin başında bölge haritası, pusula, GPS vb. gibi araçlar geliyor. Tabii cep telefonunuzda da yön bulma, bölgenin yürüyüş haritalarını yükleyeceğiniz aplikasyonlar da vardır illa ki ama telefonun başına olur da bir kaza gelirse diye yedeğiniz olsun. Bu programlarla kaybolma olasılığına karşı hazırlıklı olabilirsiniz.

5- Tek bir telefon bataryasına güvenmeyin

Cep telefonlarının aşırı sıcak ve soğuğa karşı reaksiyon göstereceğini unutmayın. Ayrıca bataryası da daha çabuk tükenecektir. Bu nedenle yedek batarya veya taşınabilir şarjlar (power bank) almalısınız.

6- Mevsim şartlarına uygun kıyafetler götürün

Kışın dağda kamp veya göl kenarında kamp yapmak fark etmez, kıyafetlerinizin tamamen mevsime özel tasarlanmış olması gerekir. Diğer mevsimlerde kamp yaparken giydiklerinizin neredeyse hepsi artık işlevsiz olacaktır. Dayanıklı bir kış doğa sporları ayakkabısı, yürürken ayakkabınıza karın sızmasını engellemek için tozluk, içlik, çok kalın çorap, gore-tex mont & pantolon, kar gözlüğü, bere ve kamp ekipmanlarını taşımanızı sağlayacak doğa sporları çantası almayı unutmayın.

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

7- Çantanızı doğru düzenleyin

Kışın kamp yapmak demek yaza oranla daha ağır malzemeler taşımak demek.  Yedek giysiler, yedek yakıt, soğuğu içeri sızdırmayacak kaliteli bir çadır… Dolayısıyla çantayı itinayla yerleştirip kamp malzemelerini alt tarafa, su ve yiyecek gibi ihtiyaçlarınızı çantanızın kolayca ulaşılabilen bölümlerine koymalısınız.

8- Vücudunuzu zorlu şartlara hazırlayın

Özellikle kışın dağda kamp yapacaksanız ve kamp kuracağınız bölge uzaktaysa ağır yüklerinizle karda iz açarak ilerlemeniz gerekecek. Ki bu oldukça zor bir eylem. Eğim yükseldikçe bu zorluk artacağı için faaliyetinizden önce antrenmanlı olmaya özen gösterin.

9- Çadırı ve kurduğunuz yeri doğru seçin

Kış kampı için çadır da çok önemli bir aşama ve doğru kurmanız hayati önem taşıyor. Çadırın kapısını rüzgar yönünün aksine denk getirip çadırın gerdirmelerini dikaktli bir şekilde yapın. Etrafına kar blokları dizmeye gayret edin. Tek katlı çadırlar kesinlikle üşütür, o nedenle çift katlı dört mevsim çadırları tercih etmelisiniz.

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

10- Çadır ısıtmasına ihtiyacınız olup olmadığını değerlendirin

Hava sıcaklığı ortalamanın çok daha altındaysa kış kampı çadır içi ısıtma ekipmanıyla çok daha güvenli ve konforlu hale gelecektir.

11- Çığ ve benzeri kış kazalarına karşı dikkatli olun

Kamp kuracağınız alan çığ eğiliminden uzak ve düz alanla olmalı.

12- Çadırın içinde kesinlikle ateş yakmayın

Kış kampında yemek yaparken çeşitli zorluklar yaşayacaksınız. Örneğin; sular donacağı için karı eritmeniz gerekecek. Tabii hem bu eritme işlemini hem de yemek yapmayı kullanacağınız ocağı çadırın içinde yakmak akıllıca gelebilir ancak sakın ha yapmayın! Girişin hemen önünde yakabilirsiniz.

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

13- Doğru uyku tulumunu seçin

Uyku tulumunun kalitesi mühim, hele ki yürüyüşe çıkacaksanız sıcacık deliksiz uyumuş olmalısınız.

14- Kaybolursanız sakin kalın

Diyelim ki kampta yürüyüş veya tırmanış yapmak istediniz ve bu sırada hava kötüleşti, kayboldunuz. İlk yapmanız gereken kesinlikle sakin kalmak olmalı. Kamp malzemeleri yanınızdaysa hiç korkmanız gerekmez. İzlerinizi takip edip aşağıya inmeye çalışın. Velev ki izleri kaybettiyseniz gelişine ilerlemeyin ki sizi aramaya gelenlerin işi zorlaşmasın.

14- Hava şartlarına uyum gösterin, şansınızı zorlamayın

Sisli hava çok tehlikeli, öyle ki uçurumun kenarına bile hiç anlamadan gelebilirsiniz. Fırtına yoksa hemen yön bulma araçlarını kullanın. Fırtına başladıysa vakit kaybetmeden çadırı güvenli bir yere kurun. Daha sonra sıcak bir içecekle kendinizi ısıtın ve yönünüzü belirleyeme koyulun.

 

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

Kış kampında dikkat edilmesi gerekenler

15- Fırtınalara hazırlıklı olun

Çadırda kış kampı yaparken planınızı değiştirip dilerseniz yürüyüşe çıkmak yerine kampta kalabilirsiniz. Ancak eğer yürüyüşte yanınızda çadır olmadan fırtınaya yakalanırsanız artık ileri dağcılık bilgilerine ihtiyaç olacaktır. Yanınızda bivak adı verilen ve çadır kumaşından yapılan acil durum torbasının olması şart. Korunaklı bir yerde bivak torbasının içine girmeniz önemli. Fırtına dinene kadar içinde kalmalısınız.

16- Şartlara ayak uydurmak için pratik olun

Peki bivak yoksa ve fırtınaya yakalandıysanız ne olacak? Öncelikle sakın panik yapmayın. Karın içinde veya farklı bir yerde kendinize korunaklı bir alan yaratıp çantanızdaki malzemeleri çıkarıp ayaklarınızı çantanın içine sokun. Bunu yaparken botlarınızı sakın çıkarmayın. Yanınızda ne kadar giysi varsa giyin. Fırtınanın dinmesini beklerken yetkililerden yardım isteyebilirsiniz.

Kamp Hayatı İndirimli Ürün Önerileri:

10en uygun fiyatli kamp malzemeleri - Kış kampı için 16 altın öğüt

11eksiksiz kamp malzemeleri listesi - Kış kampı için 16 altın öğüt

7kamp sandalyesi tavsiyeleri 2023 - Kış kampı için 16 altın öğüt

14 - Kış kampı için 16 altın öğüt

kamp ocagi fiyatlari 2023 - Kış kampı için 16 altın öğüt

Prof. Dr. Hayati Kamp
Prof. Dr. Hayati Kamp
Prof. Dr. Hayati Kamp uzun yıllar kamp ve kampçılık üzerine çalışmalar yürütmüş bir akademisyen ve kamp dostudur. Bu parodi karakter eğlence amaçlı oluşturulmuş olup kamphayati.com içerikleri profesyonel editör ve kampçılar tarafından yazılmaktadır.

Yorumlar