Kampta neler yapılır? Eğlenceli kamp aktiviteleri ve kampta oynanacak oyunlar nelerdir? Türkiye’deki kamp alanları, uzun süreli kamp yapmak isteyenlere birbirinden renkli aktiviteler sunuyor. Vereceğimiz eğlenceli kamp aktiviteleri önerileri ile çadır oyunları, müzik, yemek ve spor odaklı eğlenceli izcilik ve keşif faaliyetlerinden doğanın içinde ter döktüren keyifli oyunlara kadar çok sayıda etkinlik ile sıra dışı bir kamp deneyimi yaşayabilirsiniz!
Kampta neler yapılır? Eğlenceli kamp aktiviteleri nelerdir?
- Çadır oyunları
- Trekking ve ekstrem doğa sporları etkinlikleri
- Su sporları
- Müzik, yemek, resim odaklı yaratıcı workshoplar
- Doğanın içinde hayatta kalma oyunları
- Doğal malzemelerle sanat atölyeleri
- Doğada yiyecek bulma etkinlikleri
- Kitap okuma ve felsefe sohbetleri
- İzcilik ve keşif gezileri
- Doğada yapı oluşturma aktiviteleri
Uzun süreli kampta yapılacak aktiviteler
Kamp yapmak, unutulmaz eğlenceler yaşamak için harika bir fırsattır. Üstelik mevsime, nereye gittiğinize ve sevdiklerinizle ortak ilgi alanlarınıza göre özelleştirebileceğiniz birbirinden keyifli kamp aktiviteleri sayısı oldukça fazla.
Kampta sevdiklerinizle birlikte eğlenceli vakitler geçirebileceğiniz birçok basit kamp aktivitesi bulunuyor. İşte 6 başlık altında farklı durumlarda kampta yapılacak aktiviteler bazıları:
1- Su aktiviteleri ile ıslanmaya hazırlanın
Gideceğiniz kamp alanı bir göl, nehir, havuz veya başka bir su kütlesinin yakınındaysa, suda yapabileceğiniz bir sürü heyecan verici kampta yapılacak eğlenceli şeyler var. Bazıları çok aktif; bazıları ise dinlenmeyi tercih ettiğiniz günler için ideal seçenekler. Mayonuzu giyip suda biraz eğlenmeye ne dersiniz?
- Balık tutma
- Yüzme
- Kano veya kayak
- Tekne gezintisi
- Su kayağı
- Su voleybolu veya basketbol
- Dalış
- Şnorkelle yüzme
- Su balonu savaşı yapmak
- Şişirilebilir bir seyyar havuz getirin ve suyla doldurun. Yardımcı bağlantılarla bir kampa veya karavan tesisine giderseniz bu, harika bir fikir!
2- Spor ile aktif kalın
Tüm kamp ve karavan tatil köyleri, çok fazla olanaklara sahip değildir. Vahşi doğada rüstik kamp yapıyorsanız veya sınırlı olanaklara sahip bir yerdeyseniz – ya da sadece biraz daha çeşitlilik istiyorsanız – işte sevdiklerinizle birlikte keyifler vakitler geçirmenizi sağlayacak bazı harika kamp aktivitesi fikirler:
- Disk golfü (Frizbi golfü)
- Çim bowlingi
- Futbol
- Kickball
- Beyzbol
- Bisiklet
- Doğa yürüyüşü
- Mağaracılık – Yanınızda deneyimli bir rehberiniz olduğundan emin olun.
- Saklambaç
3- Aile kamp aktiviteleriyle doğa ile bütünleşin
Ailenizle birlikte kamp yapma zevkinin büyük bir kısmı, doğaya daha yakın olmaktan gelir. Bu aktivitelerle harika dış mekanları daha fazla keşfedebilirsiniz. Ancak bunları yaparken bulunduğunuz bölgeye saygı duyduğunuzdan emin olmalı, vahşi yaşamı rahatsız etmemeli veya doğaya zarar vermemelisiniz.
- Kuş gözlemciliği yapmak
- Hayvan izleme
- Ateşböceklerini yakalamak
- Doğa ürünleri toplama (çam kozalakları, kayalar, çiçekler vb.)
- Fosil avcılığı
- Yabani meyveler, kuruyemişler ve diğer yenilebilir bitkileri aramak
- Çöpçü avı oyunu oynamak
4- Dinlenme vakti geldiğinde kampta yapılabilecekler?
Aktif kalmak ve günün tadını çıkarmak, her kamp gezisinin önemli bir parçasıdır. Ama aynı zamanda dinlenme süresini de doğru benimsemeli, zihninize ve bedeninize güzel bir mola vermelisiniz. Düzenli stresten uzaklaşmak için kamp yapıyorsanız, işte dinlenmek ve sevdiklerinizle kampı gezisinin tadını çıkarmak için harika kamp etkinlikleri:
- Bir hamak kurup sallanmak
- Rüzgarda savrulan ağaçları izlemek
- Doğayı dinlemek
- Bol bol şekerleme yapmak
- Hayal kurmak ve zihninizin açılmasına izin vermek
5- Çadırda sıkıştığınızda kampta oynanacak oyunlar…
Çocukların çadırda biraz dinlenmeye ihtiyacı olduğunda ya da biri kendini iyi hissetmediğinde çadırda kalmanız gerekebilir. Sizi “içeride” tutan şey, bazen beklenmedik hava koşulları olabilir. Tabii ki böceklerden kaçmak için de çadırınızın koruması altında dinlenebilirsiniz. kampta yapılacak eğlenceli şeyler içinde tek başınıza ya da arkadaşlarınız ve ailenizle yapabileceğiniz birçok şey var:
- Kitap ve dergi okuyun.
- Birbirinize yüksek sesle kitap okuyun.
- Kart oyunları oynayın.
- Masa oyunları oynayın.
- Crafting (örgü, dikiş, çizim)
- Taşınabilir cihazlarda film izleyin.
- Diğer elektronik cihazlarda oynayın. (iPod’lar, iPad’ler, Gameboys vb.)
- Birbirinize anlatacak hikayeler uydurun.
6- Gece olduğunda oynanabilecek kamp oyunları
Güneş battığında kamp gezisi bitmez. Tam aksine gece vakti geldiğinde ve kamp alanına karanlık çöktüğünde, bir dizi aktivite uygulanabilir hale gelir. Aile kampı yaparken karanlık, heyecan verici bir zamandır çünkü şehrin ışıkları ve kargaşasıyla uğraşmadığınız bu ortam, çok daha huzur verici hale gelir.
Gece olduğunda kampta yapılacak eğlenceli şeylerden bazıları ise şunlar:
- Gölge kuklaları yapın.
- Gece yürüyüşüne çıkın.
- Karanlıkta saklambaç oynayın.
- Gece yarısı yüzmeye gidin.
- Yıldızları inceleyin.
- Havai fişek atın.
- Gökyüzü fenerlerini serbest bırakın.
- Karanlıkta bowling oynayın. Su dolu 2 litrelik şişelere çubuklar koyun. Onları devirmek için bir top kullanın.
- Doğruluk mu cesaret mi oynayın.
- Kamp ateşi eşliğinde şarkılar söyleyin.
- Gitar ya da farklı bir enstrüman çalın.
- Ateşin etrafında dans edin.
- Renkli ateş yakın. Renkli ateş kristalleri veya çam kozalakları paketlerini çoğu kamp malzemeleri mağazasında bulabilirsiniz.
Uzun süreli kampta ne yapılır?
Uzun süreli kamp için gerekli malzemeler ile ihtiyaç duyduğunuz eşyaları yanınıza alarak günler süren keşif dolu bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Kampa çıkmadan önce iyi bir hazırlık yapmak şart! Bu hazırlık sürecine elbette kamp yeri önerileri yön veriyor. Nerede kamp yapmaya karar verdikten sonra kampa uygun malzemeleri yanınıza almanız gerekiyor. “Kamp alanına giderken ne alınır?” sorusunun cevabını seçtiğiniz kamp alanına göre değişiyor. Eğer zorlu bir arazide ve kışın kamp yapacaksanız yanınıza sizi soğuktan koruyacak dayanıklı malzemeden üretilen çadır, uyku tulumu ve polar, battaniye gibi eşyalar almalısınız. Yiyecek, tuvalet, duş gibi temel ihtiyaçlarınızı karşılayan bir kamp alanı seçtiyseniz işiniz çok kolay. Sadece giyecek ve uyku malzemelerini çantanıza atmanız yeterli!
Yemek yapın! Birlikte yemek yapmak nerede olursa olsun bir arada yapılabilecek en güzel aktivitelerden biridir: Kampta ne yenir? Kamp yemekleri nelerdir? 15 pratik kampta yapılacak yemek!
Uzun süreli kamp için gerekli malzemeler nelerdir?
Kamp malzemelerini hazırlarken ilk etapta çadır, uyku tulumu gibi ana malzemelerden başlayın. Kamp sırasında deniz kenarı kamp yerleri dahil toprakla aranızdaki mesafeyi kesmek önemli. Bu nedenle şişme yatağı da ana malzemeler listesine eklemekte fayda var. Ana malzemelerin dışında ihtiyacınız olan tüm ekipmanları Uzun süreli kamp için gerekli malzemeler listemizde bir araya getirdik.
Uzun süreli kamp için gerekli malzemeler listesi
- Çadır
- Uyku Tulumları
- Mat veya Kampet
- Şişme Kamp Yatağı
- Şişme Ürünler İçin Pompa
- Yastık veya Battaniye
- Çok İşlevli Çakı
- Sırt Çantası
- Baton veya Baston
- Katlanır Sandalye ve Masa
- Fener veya Lüks
- Pil veya Gaz
- Su Filtresi
- Buzluk veya Soğutucu
- Termos veya Matara
- Yağmurluk
- Şapka veya Bandana
- Pürmüz veya Magnezyum Tutuşturucu
- Ocak ve Gaz
- Yemek Seti
Kışın kamp yapılır mı?
Uzun süreli kamp deyince soğuk hava koşullarına bağlı olarak “Kışın kamp yapılır mı?” sorusu akıllara geliyor. 4 mevsime uygun kamp malzemeleri seçimiyle kışın da kamp yapabilirsiniz. Dayanıklı malzemeden yapılan ileri seviye 4 mevsim çadırlar, şiddetli rüzgâr, yağmur ve kar gibi sert hava koşullarına karşı güvenli bir havuz oluşturuyor. 5 mevsim çadır olarak tanımlanan ekstrem çadırlar da kampçılığın yanı sıra dağcılıkla ilgilenenlerin de tercih etmesi gerekenlerden. Alüminyumdan yapılmış esnek pollere sahip olan bu çadırlar soğuk hava koşullarına karşı üst düzey koruma sağlıyor. Deniz kenarı kamp yerleri ya da dağ eteklerinde yer alan kamp yerlerinde bu çadırlar oldukça kullanışlı.