Kamp sırasında doğanın kusursuz güzelliği içinde ruhunuzu ve bedeninizi arındırırken kapta güvenlik konusu dikkate alınması gereken unsurların başında geliyor. Her türlü sağlık sorununa, yabani hayvanlara, sevimsiz de olsa hırsızlık ve taciz vakalarına karşı alacağınız önlemlerle kendinizi güvenli bir kampın kollarına bırakabilirsiniz.

Derlediğimiz kampta güvenlik ve sağlık için 9 önemli madde ile kampta güvenlik konusunu tüm yönleriyle ele alacağız.

 

Kamp güvenlik malzemeleri nelerdir?

Kamp güvenlik malzemeleri nelerdir?

Kamp güvenlik malzemeleri nelerdir?

Doğa ve kamp tutkunları için güvenli bir havuz oluşturan kamp güvenlik malzemeleri, kampçıları olası hırsızlık ve taciz vakalarına karşı koruma altına alıyor. Doğal hayatın aktörleri yaban hayvanlarına karşı can güvenliğini garantisi sağlıyor. Kamp güvenlik malzemeleri bıçak, biber gazı, elektro şok cihazı, ses tabancası ve torpil gibi eşyalardan oluşuyor. Sağlık ekipmanlarını içeren kamp sağlık kiti de kamp güvenlik malzemeleri arasında baş köşeye oturur. Her nerede konaklarsanız konaklayın doğanın içinde kamp yapacaksanız yola çıkmadan önce kamp güvenlik malzemeleri temin etmekte fayda var!

 

Çadırda kalmak güvenli mi?

Çadırda kalmak güvenli mi?

Çadırda kalmak güvenli mi?

Eğer yalnız başınıza kalabalıklardan uzak merkezi olmayan bir noktada kamp yapacaksanız haliyle “Çadırda kalmak güvenli mi?” sorusunun yanıtını arıyor olabilirsiniz. Sorunuzu şöyle yanıtlayalım: Yalnız kamp yapmak istiyorsanız mutlaka bir tesis tarafından işletilen, sizin dışınızda ziyaretçilerin de konakladığı bir kamp alanı seçin. Issız bölgelerde tek başına çadır kampı ciddi güvenlik açığı oluşturabilir. Ama arkadaşlarınız ya da ailenizle kalabalık bir kamp yapacaksanız bu bölgelerin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz. Çadırda kamp yapmak gerekli önlemler alındığı müddetçe oldukça güvenli. Ama tek başına değil!


Doğru kamp çadırını seçtiniz mi? Kamp çadırı nasıl seçilir? Çadır alırken dikkat edilecek 9 nokta


Kamp sağlık kiti hangi malzemelerden oluşur?

Kamp sağlık kiti hangi malzemelerden oluşur?

Kamp sağlık kiti hangi malzemelerden oluşur?

Kampta yürüyüşler ya da çeşitli sporlar yaparken yaşanabilecek sakatlanmalara karşı kamp sağlık kiti hazırlayarak önleminizi alın. En temel kamp sağlık kiti malzemeleri yara bandı, merhem, tentürdiyot, gazlı bez, flaster gibi acil müdahaleler için gerekli sağlık ekipmanlarından oluşur. Sivrisinek ve örümcek sokmalarına karşı böcek kovucuları da kamp sağlık kiti malzemelerine eklerseniz kampta sürprizler yaşamazsınız!

 

Kampta güvenlik ve sağlık için 9 önemli madde

Doğru kıyafet seçin

Doğru kıyafet seçin

  1. Doğru kıyafet seçin

Kampta her mevsim bir başka güzel. Ama kamp kıyafetlerinizi mevsim koşullarını dikkate alarak seçtiğiniz taktirde! Yaz ve ilkbahar aylarında bile kamp yapacaksanız gece- gündüz sıcaklık değişiminden hareketle çantanızda mutlaka birkaç parça kalın eşya barındırın. Kış koşullarında kamp yapıyorsanız çadırınız, uyku tulumunuz gibi kıyafetleriniz de sizi eksi dereceleri bulan soğuk havalara karşı koruyan türden olmalı! Doğal yaşam alanlarının sivrisinek, örümcek gibi en minik ev sahiplerine karşı pantolon giyerek önleminizi alın. Her mevsim kamp için mutlaka bir battaniye edinin.


Doğru kıyafet seçimi için yardıma ihtiyacınız varsa bu içerik size göre olabilir: Kampa giderken ne giyilir? Kampta ne giyilir? Mevsimine göre kamp kombinleri 


 

Beslenmenize dikkat edin

Beslenmenize dikkat edin

  1. Beslenmenize dikkat edin

“Kampta da beslemeye dikkat edilir mi?” demeyin. Doğanın içinde yaşayacağınız beslenmeden kaynaklanan herhangi bir sağlık sorunu şehirdekinden çok daha sarsıcı olabilir. Bu nedenle aşırı yağlı, şekerli yiyeceklerden kaçının. Kamp yaparken çok daha fazla kaloriye ihtiyacınız olacağı için sağlıklı enerji kaynaklarıyla beslenin. Daha önce hiç görmediğiniz otlardan özellikle mantarlardan uzak durun. Etrafınızdaki su kaynaklarını tüketecekseniz içilebilir olduğundan emin olun. Yanınıza buzdolabına ihtiyaç duymadan tazeliğini koruyan yiyecekler alın. Peynir, yoğurt, süt gibi ürünler çabuk bozulup zehirlenmeye neden olabilir. Kırmızı et ve tavuk ürünlerini günlük olarak temin edin ve birkaç saat içinde tüketmezseniz çöpe atın. Pastırma sucuk gibi ürünler kolay bozulmadığı için bir iki günde tüketilebilir. Kampta ihtiyacınız olan enerjiyi patates, makarna gibi kolay bozulmayan sağlıklı karbonhidratlardan karşılayın.

Kampta nasıl besleneceğinizden emin değilseniz aşağıdaki içerikler size yardımcı olabilir:

Sağlıklı kamp yemekleri için 3 öneri

Kampta ne yenir? kampta yapılacak basit yemekler

Vegan kamp yemekleri: 15 vegan kamp yemeği önerisi

 

Çadırınızı su kaynaklarının yanına kurmayın

Çadırınızı su kaynaklarının yanına kurmayın

  1. Çadırınızı su kaynaklarının yanına kurmayın

Deniz ya da göl kenarında kamp yapacaksanız manzaranın büyüsüne kapılıp çadırınızı suyun hemen yanı başına kurmayın. Çadırınızla su kaynakları arasında 5 metre bulunması gerekir. Gece siz uyurken aniden bastıran yağmur ya da şiddetli dalga etkisi çadırınızı suya sürükleyebilir. Bu tür durumlarda geceleri beslenmek için su kaynaklarını ziyarete gelen yaban hayvanlarıyla burun buruna gelmeniz de olası!

 

Doğru kamp arkadaşı edinin

Doğru kamp arkadaşı edinin

  1. Doğru kamp arkadaşı edinin

Kamp işi diğer tatil türlerine benzemez. Doğa koşullarının zorluğundan şikâyet eden, yemekleri beğenmeyen, aktivitelere uyum sağlayamayan arkadaşlarla yapılan kamp ızdırap yaratabilir. Bu tür sorunlar basit tartışmalara hatta büyük kavgalara neden olabilir. Bu nedenle ruh sağlığınızın güvenliği için kafa dengi doğayla uyum sağlayabilecek arkadaşlarla kampa çıkın.

 

Yaban hayvanlarına karşı önleminizi alın

Yaban hayvanlarına karşı önleminizi alın

  1. Yaban hayvanlarına karşı önleminizi alın

Doğada her nerede konaklarsanız konaklayın misafir statüsünde olduğunuzu unutmayın. Yavan hayvanlarının doğal yaşam alanlarının ev sahipliği yaptığı kamp alanlarında bu hayvanların tehlike unsuru yaratmaması için dışarıda yiyecek bırakmayın. Yanınızda mutlaka bir ses tabancası bulundurun. Ormanın derinliklerinden gelen ayı ve kurt gibi yabani hayvan sesleri yakınlaştığında bu tabancayı kullanmanızda fayda var. Doğaya saygıda kusur etmeyin. Atıklarınızı etrafa saçmayın. Bir çöp torbasında biriktirip varsa çöp kutusuna atın. Eğer çöp kutusu yoksa çadırınızdan epey uzakta bir yere koyun. Sabah uyandığınızda en yakın çöp kutusuna atmayı ihmal etmeyin.

 

Yakınlarınıza lokasyon bilgisi verin

Yakınlarınıza lokasyon bilgisi verin

  1. Yakınlarınıza lokasyon bilgisi verin

Kamp alanlarının çoğunda telefon çekmeyebilir, şarj üniteleri yeterli gelmeyebilir. Bu nedenle başınıza gelebilecek en kötü senaryoya karşı mutlaka kamp yapacağınız lokasyonu kampa çıkmadan önce yakınlarınızla paylaşın. Eğer bütçeniz uygunsa bir uydu telefonu bulundurmakta fayda var. Karşılaşmanızı hiç istemeyiz ama hayati tehlike taşıyan durumlarla yüz yüze gelirseniz uydu telefonu aracılığıyla yardım çağrısında bulunabilirsiniz.

 

Güvenliğiniz için acil yardım çantası ve sağlık kiti hazırlayın

Güvenliğiniz için acil yardım çantası ve sağlık kiti hazırlayın

  1. Güvenliğiniz için acil yardım çantası ve sağlık kiti hazırlayın

Kampta başınıza gelebilecek her türlü kazaya karşı yara bandı, merhem, tentürdiyot, gazlı bez, flaster gibi malzemelerden oluşan sağlık kiti hazırlayın. Acil durumlarda arkadaşlarınıza sesinizi duyurmak için düdük, geceleri çadırdan çıktığınızda yol gösterici niteliğinde fener, hipotermiye karşı termal bir battaniye, yabani hayvanlara ve hırsızlara karşı biber gazı gibi malzemeleri de acil yardım çantasına ekleyin.

 

Şimşeklere maruz kalmamak için çadırınızı açıklık alanda kurun

Şimşeklere maruz kalmamak için çadırınızı açıklık alanda kurun

  1. Şimşeklere maruz kalmamak için çadırınızı açıklık alanda kurun

Geceleri aniden bastıran yağmur, gök gürültüsüyle birlikte geldiğinde hayati risk yaratabilir. Şimşeklerden etkilenmemek için çadırınızı mümkün olduğunda ağaçlardan uzakta açıklık alanda kurun. Şimşek çaktığında üzerinizde metal alaşımlı herhangi bir eşya bulundurmayın. Çadırınızı gök gürültüsünün ardından patlayan fırtınalardan korumak istiyorsanız çadırın etrafındaki iplerin iyice gerili olduğundan emin olun.

 

Hırsızlara karşı hazırlıklı olun

Hırsızlara karşı hazırlıklı olun

  1. Hırsızlara karşı hazırlıklı olun

“Doğanın kalbinde hırsız mı olurmuş?” demeyin. Kamp alanında ya da seçeceğiniz herhangi bir noktada kamp yaparken hırsızların da radarına girmiş olabilirsiniz. Bu nedenle kampa giderken yanınızda değerli bir eşya bulundurmamaya çalışın. Bilgisayar, tablet gibi elektronik eşyalarınızı çadırınızda bulundurmayın. Bu eşyaları kamp alanından uzaktayken sırt çantanızda taşıyın. Cüzdanınızı çantanızdan hiç çıkarmayın!

Prof. Dr. Hayati Kamp
Prof. Dr. Hayati Kamp
Prof. Dr. Hayati Kamp uzun yıllar kamp ve kampçılık üzerine çalışmalar yürütmüş bir akademisyen ve kamp dostudur. Bu parodi karakter eğlence amaçlı oluşturulmuş olup kamphayati.com içerikleri profesyonel editör ve kampçılar tarafından yazılmaktadır.

Yorumlar