Doğu Anadolu kamp alanları çoğunlukla tabiat ve milli parkların içerisinde yer alıyor. Ağrı’dan, Kars’a, Tunceli’ye kadar uzanan bir coğrafyada tarihi ve doğal güzelliklerle dolu kamp alanlarında çadırla ya da karavanla kamp yapmak mümkün.
“Türkiye’de nerelerde kamp yapılır?” sorusunun izinden gidenler Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki başlıca kamp alanları ile aradıkları cevabı buluyor diyebiliriz.
İçindekiler
Doğu Anadolu’da kamp yapmayı düşünenler nelere dikkat etmeli?
Doğanın güzelliğini seyrederek temiz havasını çekmek hangimizin hayali değil ki? Bu hayali gerçekleştirmenin yolu ise elbette kamp yapmak! Ancak unutulmaz kamp anıları yaşamak için Doğu Anadolu bölgesini tercih edenlerin dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.
İşte Doğu Anadolu kamp tatiline çıkmadan önce bilmeniz gerekenler…
Doğu Anadolu kamp yerlerini araştırın
Doğu Anadolu kamp yerlerinden birinde kalmayı düşünürseniz bölgesinde kamp yapmaya karar verdiyseniz, yapmanız gereken ilk şey Doğu Anadolu kamp alanları hakkında detaylı bir araştırma yapmak. Aksi halde akşam müzik dinlemek, film izlemek ve telefonda sohbet etmek gibi hayalleriniz, kamp yapmak için telefonun çekmediğini bilmediğiniz bir yere gittiğinizde suya düşebilir. En önemlisi de aileniz ya da arkadaşlarınız size ulaşamadığında çok endişelenebilir.
Eğer doğa içinde bir kamp deneyimi yaşamak istiyorsanız, gitmeden önce ailenize ve yakın dostlarınıza gideceğiniz yerler hakkında bilgiler ve konumlar gönderin. Yanınızda GPS uyumlu bir cihaz mutlaka bulundurun. Örneğin, GPS uyumlu bir saat, ihtiyacınız olduğunda gerekli kişilere konumunuzu bildirebilir.
Hava durumu
Doğu Anadolu bölgesine kamp yapmaya giderken dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, hava durumunu göz önünde bulundurmak diyebiliriz. Bu nedenle kamp yapmaya giderken ani karar vermeyin. Aksi halde verdiğiniz ani kararla ilgili yine ani geri dönüş kararı vermek zorunda kalabilirsiniz.
Özellikle Doğu Anadolu bölgesine kamp yapmaya gittiğinizde hava şartlarının elverişli olmaması sorunuyla karşılaşmanız oldukça muhtemel. Bu yüzden sorun yaşamamak için mutlaka gideceğiniz yerlerin hava durumlarını kontrol edin. Eğer hava durumları ile baş edebileceğinizi düşünüyorsanız, buna göre çadırınızı ve ekipmanlarınızı eksiksiz olarak yanınıza almayı unutmayın.
Çok sıcak hava, yağmur ve fırtınalı havalarda zorluklar çekmemek için bu önlemleri mutlaka uygulayın:
Yağmur
Mevsim geçişlerinin olduğu dönemlerde aniden yağmur yağması, özellikle sık ağaçlık bölgelerde çok sık rastlanan bir durum. Bu yüzden Doğu Anadolu bölgesine kampa giderken çantanızda nefes alabilen ve suya karşı dayanıklı yağmurluğunuzu eksik etmeyin. Kamp sırasında yağmur yağması ihtimaline karşı yanınıza uygun giysiler alın. Yoğun yağışlı günlerde birkaç günü çadırda hareket etmeden geçirme riskinin her zaman olduğunu göz önünde bulundurun.
Fırtına
Doğu Anadolu kampında karşılaşabileceğiniz bir diğer durum da fırtınalı hava olabilir. Fırtınanın getirebileceği zararlardan korunabilmek için çadırınızı elektrik direklerinden ve ağaç altlarından uzak bir yere kurun. Sert bir fırtınayla karşılaşmanız durumunda ise çadırınızı mutlaka sabit kılabilecek gergi ipleriyle gerdirerek rüzgara karşı sabit tutmaya çalışın.
Fırtınalı havalarda çadırınızın etrafında bulunan eşyaları, içeri almayı unutmayın. Dışarıdaki fırtına veya ya da dinene kadar çadır içinde güvenliğinizi sağladığınızdan emin olun. Bu gibi durumlarda vakit geçirmek için çadırın içerisinde yemeğinizi ve çayınızı yapabilir, dikkatli olduğunuz müddetçe keyifli vakit geçirebilirsiniz.
Sıcaklık / Çok Sıcak Hava
En az yağmur ve fırtına kadar can sıkıcı olabilen bir diğer durum ise çok sıcak, güneşli hava. Bu havalarda çadır adeta fırına döner. Üstelik yürüyüş yaparken güneş çarpma ve sıvı kaybı riski de oldukça yüksektir.
Doğu Anadolu kampını yaz bahar ve yaz mevsimlerinde yapmayı düşünüyorsanız, çantanızda yüksek faktörlü bir güneş kremi bulundurmayı ihmal etmeyin. Su içmek için susamayı beklemeden her 10 dakikada bir bol bol sıvı tüketin. Mutlaka şapka kullanın ve uzun süren yorucu aktivitelerden uzak durun.
Çadır seçimi ve kurulumu
Doğu Anadolu kampınız için kamp çadırı seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli faktör, elbette yağmur ve hava şartlarına dayanıklı, kaliteli bir çadır seçimi yapmak. herhangi bir sel, yağmur durumunda zarar görmemesi için çadır kurulumunu doğru bir zemin üzerine yapmaya özen gösterin. Su kaynaklarına ve dere yataklarına asla çadır kurmayın.
Doğal yaban hayatı
Doğu Anadolu’da kamp yapmak istiyorsanız, camping alanlarını tercih edebilirsiniz. Ancak tamamen doğanın içinde bir kamp deneyimi için ormanlık alanları tercih edecek olursanız, doğada yalnız olmadığınızı unutmamanız gerekiyor. Orman kampına gittiğinizde orada yaşayan hayvan dostlarımıza karşı tedbirli ve dikkatli olmalı, kampa tek gitmek yerine sevdiklerinizle birlikte olup yalnız kalmamayı tercih etmelisiniz.
Doğu Anadolu kamp alanları
Doğu Anadolu kamp alanları hizmetleri neler?
Tabiat ve milli parkların içinde güvenilir bir şekilde konaklama imkânı sunan Doğu Anadolu kamp alanları, en az İç Anadolu bölgesi kamp alanları kadar yer aldığı coğrafyanın tarihini ve kendine has doğal dokusunu yaşatıyor. Tarihi asırlar öncesine dayalı medeniyetlerden, savaşlardan izler taşıyan Kars, Ardahan, Malatya gibi şehirlerdeki kamp alanları bunlardan sadece birkaçı.
Kamp alanlarına girişte ücret alınıyor. Pek çok kamp alanında su, tuvalet, elektrik gibi hizmetler veriliyor. Bazı alanların içinde ya da etrafında kafe ve restoranlar yer alıyor. Çetin doğa koşullarında konaklamanın keyfi, Doğu Anadolu kamp alanları ile bir başka güzel!
Güneydoğu Anadolu kamp yerleri nerede
Güneydoğu Anadolu kamp yerleri nerede?
Doğu Anadolu bölgesinden Türkiye’nin güney sınırına doğru indiğimizde bizi Güneydoğu Anadolu bölgesi kamp alanları karşılıyor. Güneydoğu Anadolu kamp yerleri, Diyarbakır’dan Gaziantep, Mardin hatta Şırnak’a kadar uzanıyor. Diyarbakır’daki Göksu Barajı Kamp Alanı’ndan başlayarak Güneydoğu Anadolu kamp yerleri keşfine çıkabilirsiniz. Diyarbakır’dan Siirt’e uzanıp Tillo Tabiat Parkı Kamp Alanı’nda kamp kurduktan sonra, civar illerdeki kamp alanlarında günübirlik konaklama yaparak keşif turunuzu Şırnak’ta tamamlayabilirsiniz. Şırnak’taki Faraşin Yaylası’nda dağcılık ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler de sizi bekliyor.
Baha fazla bilgi için: Güneydoğu Anadolu kamp alanları – Güneydoğu’nun en iyi 5 kamp alanı
Doğu Anadolu Bölgesi kamp alanları
Doğu Anadolu Bölgesi kamp alanları Doğu Anadolu bölgesindeki Ağrı, Elazığ, Kars gibi şehirlerde pek çok imkanın bulunduğu, birbirinden konforlu kamp alanları bulmak mümkün. İşte en iyi Doğu Anadolu Kamp alanları:
Ağrı kamp alanları – Ağrı Dağı Milli Parkı
Ağrı- Ağrı Dağı Milli Parkı
Ağrı kamp alanları Özellikle dağcılıkla ilgilenenlerin odak noktasında yer alan Ağrı Dağı’nın çevresinde kuşatan milli park, doğunun zorlu arazi yapısının temsilciliğini üstleniyor. Parkta kamp yapmak ücretsiz ve ateş yakmak serbest. Kamp alanında tuvalet, elektrik, su gibi imkanlar bulunmuyor. Kampa gelmeden önce civar köylerden ekmek ve su gibi temel malzemeleri temin edebilirsiniz. Ancak kapsamlı bir alışveriş yapmak istiyorsanız Doğubeyazıt’ı tercih etmenizde fayda var. Kamp alanına toplu ulaşımla varılabiliyor. Aracınızla gidecekseniz Doğubeyazıt – Iğdır yolu veya Doğubeyazıt – Gürbulak yolu üzerinden tabelalar yardımıyla parka ulaşabilirsiniz.
Ardahan kamp alanları – Cemal Tural Tabiat Parkı
Ardahan- Cemal Tural Tabiat Parkı
Ardahan kamp alanları Trekking, çadır ve karavan kampı için uygun koşullara sahip olan Cemal Tural Tabiat Parkı, Ardahan Üniversitesi’nin tam karşısında yer alıyor. Zengin bitki florasıyla her sene bal festivaline ev sahipliği yapan kampta ardıç ağacının onlarca çeşidi bulunuyor. Yabani hayvanların yuvası olan parkta tilki, karaca, telli turna hatta şahin gibi hayvanları görebilmek mümkün. Parka giriş ücretli olmakla birlikte çadır ya da karavan kampı yapmak isteyenlerden de ekstra ücret alınıyor. Bölgeye Çıldır yolundan giden toplu ulaşım araçlarıyla gidebilirsiniz.
Elazığ kamp alanları – Hazar Gölü Tabiat Parkı
Elazığ- Hazar Gölü Kamp Alanı
Elazığ kamp alanları Elazığ’ın merkezinden 29 km uzaklıkta yer alan Hazar Gölü Tabiat Parkı içindeki kamp alanında çadır ve karavan kampı yapılabiliyor. Hazar Gölü Tabiat Parkı’nda kamp yaparak çeşitli su sporları etkinliklerine katılabilir, balık tutabilir, tekne turlarıyla gölün sularında gezintiye çıkabilirsiniz. Kampta çocuklu aileler için çocuk oyun alanları da bulunuyor. Burada Hazar Gölü’nün berrak sularında kulaç atabilir, çocuklarınızla güvenli bir tatilin tadını doyasıya çıkarabilirsiniz. Bölgede 3 farklı plaj hizmeti veriliyor.
Kars kamp alanları – Allahuekber Dağları Milli Parkı
Kars- Allahuekber Dağları Milli Parkı
Kars kamp alanları Kars merkezine 55 km uzaklıkta yer alan Sarıkamış’ta yer alan Allahuekber Dağları Milli Parkı, tarihi açıdan oldukça değerli bir bölgede yer alıyor. 1914 Sarıkamış Harekatı’na ev sahipliği yapan bu bölgede kamp yaparak geçmişe uzanan bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Girişin ücretsiz olduğu kamp alanında çeşme, yürüyüş ve bisiklet yolu, şehitlik, tarihi yapılar ile tanıtım merkezi bulunuyor. Elektrik ve duş imkanı bulunmayan parka giderken, yiyecek ve içeceklerinizi de yanınızda götürmeyi ihmal etmeyin. Kampın civarındaki restoran ve kafelerden de faydalanabilirsiniz.
Malatya kamp alanları – Tohma Kanyonu Kamp Alanı
Malatya- Tohma Kanyonu Kamp Alanı
Malatya kamp alanları Kayısı diyarı Malatya’da görülmesi gereken eşsiz yerlerden biri olan Tohma Kanyonu Kamp Alanı, özellikle doğa sporları yapmak isteyenlerin uğrak yerlerinden biri. Kanyon çevresinde belediye tarafından düzenlenen güvenilir bir yürüyüş yolu bulunuyor. Yol üzerinde mangal yapmaya izin veriliyor. Kanyonda doğra yürüyüşün yanı sıra rafting, tırmanış ve fotoğrafçılık gibi aktiviteler de yapmak mümkün. Kampta su ve tuvalet hizmeti sunuluyor. Elektrik ve yeme içme ihtiyaçlarına da cevap veren kamp alanına ulaşım özel servislerle yapılıyor.
Tunceli kamp alanları – Örenönü Tabiat Parkı
Tunceli- Örenönü Tabiat Parkı
Tunceli kamp alanları 2011 yılında Tabiat Parkı olarak ilan edilen Örenönü Tabiat Parkı, Pülümür Çayı’nın hemen yanı başında etrafı kavak ormanlarıyla kaplı bir bölgede yer alıyor. Parkın bazı bölümlerinde İspir ve Lübnan meşesi toplulukları da görülebiliyor. Tunceli kamp yerleri arasında gözde olan bu alanda çayın ve orman denizinin tam ortasında kamp yapmanın keyfini çıkarmak istiyorsanız cüzi de olsa bir ücret ödemeniz gerekiyor. Tunceli şehir merkezine 6 km uzaklıkta olması nedeniyle buraya ulaşım çok kolay!
Türkiye’nin en iyi kamp alanları listesi için tıkla: Kamp Alanları 2022 – Türkiye’nin En İyi 15 Kamp Alanı